Superwoman

Program je predviđen za djevojke od 12-18 godina. Ova dobna skupina osobito je osjetljiva zbog razvojne faze u kojem se nalazi. Zabilježen je negativan utjecaj interneta, društvenih medija, i stereotipnih uzora, npr. izgledati/ponašati se kao manekenka, glumica, pjevačica i sl.  

Primijećeni su povećani problemi sa mentalnim zdravljem, depresijom, poremećajima u prehrani te smanjenim samopoštovanjem. Djevojke se često osjećaju nesigurno, nepovezano sa svojom obitelji. Česta je neprihvaćenost unutar vršnjačke skupine. U tom razdoblju počinje potraga za jasnijim vlastitim identitetom kroz pitanja: Tko sam ja? Što ja to mogu biti? Što ja ustvari želim?

Jedan od ciljeva projekta je izgrađivanje istinskih odnosa među djevojkama kao i između djevojaka i voditeljica. Ovo je ujedno i osnovna metoda rada. Voditeljice prilagođavaju program potrebama grupe. Važno nam je razviti osjećaj pripadnosti grupi kod djevojaka, zajedničku odgovornost jedne prema drugoj te prema grupi.

Grupu uvijek vode dvije ženske osobe i one moraju biti usklađene u svojim ciljevima, metodama i pristupu.  

Programska struktura projekta sastoji se od 4 osnovne teme koje se protežu kroz jednu školsku godinu, a to su: SLIKA O SEBI, DRUŠTVENO OKRUŽJE, TALENTI I DRUŠTVO, TIJELO I SEKSUALNOST. Ono što se kroz ovaj rad želi postići je zdrav pogled na sve navedeno.  

Svaki susret sastoji se od nekoliko dijelova, a to su:  

  1. igre – koje služe zbližavanju grupe, uvode u temu rada ili završavaju cijeli proces kako bi djevojke otišle osnažene i u dobrom raspoloženju.  
  2. jedne kreativne i interaktivne aktivnosti – što može biti npr. izrada kolača ili slatkiša, frizura, nakita i sl.  
  3. teme – koja se kroz različite interaktivne i kreativne vježbe i radionice provodi u grupi, npr. izrada obiteljskog stabla kroz koje djevojke mogu govoriti o svojoj obitelji te o svojoj ulozi u njoj ili npr. vježba u kojoj se na kreativni način mogu bolje upoznati sa svojim psihičkim ili fizičkim jakostima.  

Uloga voditeljica je prije svega poslušati i osnažiti djevojke kao i prepoznati neki problem, ako postoji, te se pozabaviti njime. Iznimno važno unutar Superwoman rada je da su voditeljice otvorene čuti svačiju priču, da je ne pokušavaju ispravljati niti mijenjati, već podržati i osnažiti osobu. Tako da je jedan od ciljeva Superwoman rada i to da se djevojke na primjeru uče prihvaćati različite od sebe, ne rugati se i ne zlostavljati one koji su drugačiji i tome slično. Istovremeno je važno da one djevojke među njima, koje jesu drugačije, budu prihvaćene.  

Voditeljice su volonterke, svi materijali su unaprijed pripremljeni i biti će dani na korištenje nakon završene edukacije te uz dogovor odgovornog korištenja materijala. 

Projekt Superwoman u cijelosti je osmišljen i vlasništvo je YFC Nizozemska te se provodi u Nizozemskoj, Francuskoj, Švedskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, itd. 

Ovi materijali u sebi na sadrže nikakva vjerska obilježja i kao takvi prigodni su za opće korištenje. U Nizozemskoj ovaj projekt podržava i nizozemska vlada.  

YFC Nizozemska dala je prava za prijevod i korištenje materijala MZK Hrvatskoj te su sva prava za korištenje ovog materijal u Hrvatskoj pridržana.